banner06.jpg

Maandagmiddag werd het eerste Gronings Kampioenschap Footgolf gespeeld. In de prachtige Stadspark van Groningen was er een "neary" nodig om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Anco Jansen (BV Veendam) versloeg uiteindelijk Kevin Heuvelink (Oranje Nassau) met een verschil van 6 meter.

Vanaf 15 uur druppelden 45 voetballers binnen in het Ni Hao restaurant in het Stadsparkpaviljoen. Het doel van deze middag: een gooi doen naar de titel "Gronings Kampioen Footgolf". Na een korte uitleg vertrokken de spelers naar de holes. Met negen teams werd op elk van de negen holes steeds gespeeld. Namens FC Groningen gingen Koen van de Laak, Leandro Bacuna, Gonzalo Garcia, Danny Holla en Maikel Kieftenbeld de baan op. Het fanatisme droop er soms vanaf, vooral als er bij het 'putten' schoten werden verspeeld. Uiteindelijk gooiden de FC'ers geen hoge ogen, ook al omdat er een paar eigenwijze keuzes ("door die bomenrij kunnen we wel rechtdoor") werden gemaakt.

BV Veendam trad aan met Michael Jansen, Lars Lambooij, Niek Loohuis, Sander Rozema en Anco Jansen. De geelzwarten deden het een stuk beter. Met een totale teamscore van 173 werden ze gedeeld tweede in het "ploegenklassement", dat overigens weinig waarde had, want het ging vandaag om een individueel toernooi.

Dan de amateurclubs. Enkele clubs hadden kosten noch moeiten gespaard om goed voor de dag te komen. De studenten van The Knickerbockers hadden fraaie outfits aangeschaft en leken zo uit de jaren '30 weggelopen. Maar Be Quick spande wat dat betreft de kroon. Met prachtige outfits kwamen ze aanrijden op een heuse golfkar! De stemming zat er van meet af aan dus al goed in.

Uiteindelijk ging het om de prestaties op de footgolfbaan. PKC'83 bleek als team het meest bedreven: met een totaalscore van 169 schoten hadden ze als team het minst aantal schoten nodig om de negen holes te slechten. Oranje Nassau deelde met BV Veendam de tweede plaats met 173 schoten. Be Quick, The Knickerbockers, Gronitas en VIBOA vormden, overigens samen met FC Groningen, de grote middenmoot. Onderaan eindigde het "sterrenensemble" van RTV Noord. Ondanks het feit dat ze good old Henk de Haan voor hun team wisten te strikken, konden ze een eervolle laatste plaats niet voorkomen.

Nadat alle teams de negen holes hadden gespeeld, werden alle scores berekend. Twee spelers eindigden met het zeer scherpe aantal van 30 schoten, 6 onder par en 4 schoten minder dan het bestaande baanrecord. Kevin Heuvellink (Oranje Nassau) en Anco Jansen (BV Veendam) mochten zich dus opmaken voor een beslissing door middel van een "neary". Op een afstand van ruim veertig meter van een hole kregen beiden één schotpoging. Anco Jansen wist met een welgemikte trap de bal op 6 meter van de hole te schieten en werd daarmee de eerste Groningse footgolfkampioen. In het Ni Hao restaurant mocht hij de prijs in ontvangst nemen uit handen van Piet van Dijken.

Naast de bokaal voor de eerste plaats, kreeg hij ook een wisselbeker. Hiermee werd de toon gezet: er komt vast en zeker een vervolg op dit geslaagde kampioenschap. De organisatie was zeer tevreden over het verloop van de dag en van de deelnemers werden positieve geluiden ontvangen. Op naar de tweede editie in 2011!

De complete top 10

1. Anco Jansen (BV Veendam): 30
2. Kevin Heuvelink (Oranje Nassau): 30
3. Jhonny Meter (PKC'83): 31
4. Sander Rozema (BV Veendam): 32
4. Neri Winter (PKC'83): 32
6. Gonzalo Garcia (FC Groningen): 34
6. Tim Huyink (Oranje Nassau): 34
6. Lucien Kloetstra (PKC'83): 34
6. Martijn van Noppen (Oranje Nassau): 34
6. Marcel Pannekoek (PKC'83): 34

Het Gronings kampioenschap FootGolf in de media

Het Gronings Kampioenschap Footgolf is ook niet onopgemerkt gebleven bij de diverse media. Hierbij een overzicht.

03-09-2010 Een voorbeschouwing in het Dagblad van het Noorden
07-09-2010 Een verslag in het Dagblad van het Noorden
08-09-2010 Een beeldverslag van Oog TV op YouTube
15-09-2010 Een stukje over footgolf in De Weekkrant
11-10-2010 Een beeldverslag van FC Groningen TV op YouTube

Foto's van dit evenement (en andere evenementen) zijn te vinden op deze pagina.

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Please wait